Návštevníci Nástupišťa 1-12 majú poslednú šancu vidieť projekt "324"

13.06.2012 Topoľčany

Topoľčany 13. júna (TASR) – Návštevníci multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 v Topoľčanoch majú poslednú možnosť navštíviť výstavu „324“, ktorá predstavuje tvorbu Daniely Krajčovej. V podchode pod autobusovou stanicou prezentuje umelkyňa svoje videoinštalácie a site-specifik inštaláciu založenú na spolupôsobení výtvarných elementov a okolitého prostredia. Výtvarníčka ju vytvárala takmer mesiac priamo na stenách topoľčianskeho podchodu, uviedol, Július Krištof z Nástupišťa 1-12. Finisáž projektu, ktorý sa začal21. januára tohto roka, sa uskutoční 14. júna.

Výstava „324“ je osobitým, svojským a moderným pamätníkom obetiam židovského holocaustu v Topoľčanoch. Súčasne je reakciou na následný násilný pogrom na tých, ktorí mali to šťastie prežiť. „Jedno mesto, jedna židovská štvrť, 2799 obetí a 324 priezvisk, to je témou výstavy,“ konštatoval Krištof. Projekt vznikal šesť mesiacov, finančne ho podporilo Ministerstvo kultúry SR. Site specific inštalácia je umiestnená na stenách podchodu pod autobusovou stanicou, na mieste ktorej stála svojho času pôvodná židovská štvrť mesta. Virtuálna reinštalácia projektu "324" v prostredí virtuálnej reality bude v mesiacoch august až november 2012 súčasťou spoločnej exhibície Asking Architecture, Pavilónu Českej a Slovenskej Republiky na 13. Bienále architektúry v Benátkach 2012.

Autorka výstavy Daniela Krajčová je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení a dizajnu a Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Svoj talent delí medzi výtvarné umenie a film. Jej tvorba pozostáva z animácie, maľby a inštalácií. Vo filme sa sústreďuje na nelineárne a nenaratívne filmy so sociálnym pozadím, buď s autobiografickým alebo dokumentárnym tónom.
 

Vyberte región